Totale maximale massa van je auto + aanhanger

None

Een jarenlange discussie.. die gaat over wat je mag besturen met een BE rijbewijs. 
Wij zijn hier de dieper op in gedoken de afgelopen periode en hebben hiermee eindelijk antwoord op een jarenlange twijfel. 

Wanneer jij in het bezit bent van een BE rijbewijs geldt het als volgt: 

Indien in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van personenauto's een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, mag: 
a.    De totale massa van aanhangwagens met een bedrijfsrem, 
b.    De som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsrem,
c.    De som van de aslasten of de aslast in combinatie met een positieve
koppelingsdruk van middenasaanhangwagens met een bedrijfsrem, achter die personenauto's maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden: 

  1. De maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld,
  2. De door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig,
  3. De door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de sterkte van de mechanische koppelinrichting,
  4. De technisch toegestane maximummassa van het trekkend voertuig, of 1,5 maal de technisch toegestane maximummassa van de personenauto, voor zover de personenauto een aantekening in het kentekenbewijs of in het  
  5. M.a.w. je mag een aanhangwagen trekken met een toegestane maximum massa van 3500 kg maar je mag de gegevens zoals op het kenteken van de auto vermeld staat niet overschrijden.

Voorbeeld: Je bent in bezit van een aanhanger met een eigen gewicht van 560 kg. Deze aanhanger heeft een toegestane maximum massa van 2600 kg. Daarnaast ben je in bezit van een trekkend voertuig met een trekvermogen van 2000 kg. 
Dan is je netto laadvermogen als volgt:
Trekvermogen trekkend voertuig      =          2000 kg. 
Eigen gewicht aanhanger                  =          560 kg.            -
Netto officieel laadvermogen                         =          1440 kg.          

Bron: Wegenverkeerswet

 

 

02 november 2023

Over ons

A1 aanhangwagens is gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van aanhangers van alle merken. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de strenge eisen van BOVAG. Tevens kunt u bij ons terecht voor onze expertise in schadeherstel. Wij zijn gevestigd op het industrieterrein A1 in De Lutte.

Tags

Neem contact met ons op