Kogelkoppeling

None

Hoe weet je wanneer de kogelkoppeling van de aanhanger of caravan is versleten? 

Er zijn 2 type indicatoren:

  1. Een groen dopje op de neus van de kogelkoppeling.
  2. Een indicator aan de zijkant van de kogelkoppeling

De indicator wordt groen zodra de koppeling van de aanhanger op de juiste manier bevestigd is op de trekhaak van de auto. De indicator zal 2 redenen hebben om in ‘de rode stand’ te blijven staan. 

  1. De koppeling is niet juist aangekoppeld
  2. De koppeling van de aanhanger is versleten of defect.

Als de kogelkoppeling versleten is, is de kans aanwezig dat de aanhanger los kan schieten van de auto. De kogelkoppeling heeft dan niet meer voldoende sluitkracht om zich te klemmen rondom de kogel van de trekhaak. Aanhangers die in het algemeen vaak of zelfs altijd bevestigd zijn achter een auto of een werkbus zullen sneller aandacht moeten besteden aan de kogelkoppeling dan iemand die voor de hobby een aanhanger gebruikt. 

Bij caravans is het verstandig om jaarlijks de kogelkoppeling te checken. Zeker door de jaarlijkse lange ritten en de temperatuurverschillen is een kogelkoppeling van een caravan een onderdeel dat aandacht nodig heeft. Een kogelkoppeling is in het algemeen geen onderdeel dat veel onderhoud nodig heeft. Echter dient deze dus wel geïnspecteerd te worden om narigheden onderweg te voorkomen. Onderhoud van een kogelkoppeling bestaat uit het smeren van de aanwezige bewegende delen. 

Om te controleren of de kogelkoppeling versleten is maken wij gebruik van speciaal gereedschap. Wij bevestigen een testkogel(trekhaak) waarmee wij de druk van de veer afhalen. Vervolgens kunnen wij met speciale gereedschap zien hoeveel speling er in de kogel zit. 
Bij tekenen van slijtage dient de kogelkoppeling in zijn geheel vervangen te worden. 

Er is in te spelen op de duurzaamheid van de kogelkoppeling. Dit is te doen door het realiseren van de juiste kogeldruk. De juiste kogeldruk voorkomt overbodige slijtage aan de kogelkoppeling op de slijtende delen van de kogelkoppeling. Meer weten over kogeldruk, lees onze volgende blog. 

Bent u er niet zeker van in welke staat de kogelkoppeling van uw aanhanger verkeerd? Kom vrijblijvend langs om de kogelkoppeling vakkundig na te laten kijken. Wij voorzien u graag van het juist advies. 

13 juli 2022

Over ons

A1 aanhangwagens is gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van aanhangers van alle merken. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de strenge eisen van BOVAG. Tevens kunt u bij ons terecht voor onze expertise in schadeherstel. Wij zijn gevestigd op het industrieterrein A1 in De Lutte.

Tags

Schade

Neem contact met ons op