Zo maak je de breekkabel goed vast .

Hoe maak je de breekkabel vast

Wat doet de breekkabel?

De breekkabel is een dunne staalkabel die via de auto verbonden is met de oplooprem van de aanhangwagen. Als de aanhanger tijden het rijden losschiet van de trekhaak, dan trekt de breekkabel de rem van de aanhanger aan zodat de aanhangwagen zelfstandig afremt. De breekkabel breekt daarna af.

goede montage breekkabel

Goed

De kabel zit rechtstreek aan een vast punt van de trekhaak. dit mag maar is niet ideaal. Uit onderzoek is gebleken dat de kabel minder kracht om de oplooprem overbrengt wanneer de aanhager losbreekt. Met als gevolg dat de aanhangwagen een langer remweg heeft.

slechte montage breekkabel

Fout!!!

Een afneembare trekhaak wordt door de wet gezien als een vaste trekhaak. Ook hier mag de kabel niet met een losse strop om de afneembare kogelhals liggen.

goede montage breekkabel

Goed!!!

De kabel zit gelust ronde afneembare trekhaak en loopt door de hulpkoppeling.

 

foute montage breekkabel

Fout!!!

Bij een vaste trekhaak mag de kabel niet los om de trekhaak hals ziten.

goede montage breekkabel

Goed!!!

De breekkabel moet altijd aan een vast deel van het trekkend voertuig zijn bevestigd of hij moet op de juiste manier door de hulpkoppeling gelust zijn.

goede montage breekkabel

Goed!!!

Wanneer de trekhaak is voorzien van een gat of beugel waar een stevige karbijnhaak of harpsluiting doorheen kan dan is het mogelijk de breekkabel hier doorheen te lussen. Je moet er dan wel op letten dat de breekkabel dan ook om de trekhaak gelust zit.

12 februari 2021

Over ons

A1 aanhangwagens is gespecialiseerd in reparatie en onderhoud van aanhangers van alle merken. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de strenge eisen van BOVAG. Tevens kunt u bij ons terecht voor onze expertise in schadeherstel. Wij zijn gevestigd op het industrieterrein A1 in De Lutte.

Tags

breekkabel
geremd
ongeremd
aanhanger
paardentrailer
boottrailer
caravan
vouwwagen
oplooprem

Neem contact met ons op